Osaamistehdas kerää palveluiden käytöstä tietoa evästeillä. Tietoa käytetään tuotekehitykseen, palveluiden toimittamiseen ja personointiin sekä mainonnan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme.

Usein kysytyt kysymykset


Osaa.fi kokosi yhteen Usein kysyttyjä kysymyksiä Osaa.fi-palveluun ja työelämänkortteihin liittyen! Katso yleisimpiä kysymyksiä ja vastaukset Osaa.fi-palvelusta ja työelämänkorteista.

Mikäli mieleesi tulee lisäkysymyksiä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse osoitteeseen info@osaa.fi. Autamme mielellämme!


Kyllä, voit nauttia Osaa.fi-palvelun käytöstä täysin maksutta. Työelämänkorttien suorittamiseen liittyvät koulutukset ja testit maksetaan erikseen suoraan palveluntarjoajalle.

Työelämänkorttien voimassaolo vaihtelee korteittain. Yleisimmin työelämänkortit ovat voimassa 2–5 vuotta, jonka jälkeen niiden voimassaolo tulee uusia. Osa työelämänkorteista, kuten hygieniapassi ja anniskelupassi ovat voimassa toistaiseksi.

Tutustu eri työelämänkortteihin Työelämänkorttien esittely -sivulla!

Työelämänkortteja suoritettaessa tulee työelämänkortin kouluttajalle/testaajalle todistaa henkilöllisyys virallisella, voimassaolevalla henkilöllisyystodistuksella. Eri korttijärjestelmiä valvovat tahot ja viranomaiset määrittelevät kouluttajille ja testaajille ohjeistuksen, mitkä dokumentit käyvät henkilöllisyyden todistamiseen. Ohjeistukset saattavat vaihdella.

Henkilöllisyyden todistamiseen hyväksyttäviä dokumentteja
 • Kuvallinen, viranomaisen (poliisin) myöntämä henkilökortti, passi ja ajokortti (myös mopokortti)
 • Kuvallinen Kela-kortti
 • Muukalaispassi, pakolaisen matkustusasiakirja
 • Poliisin tai rajavartiolaitoksen antama leimallinen asiakirja, joka todistaa passin olevan viranomaisen hallussa. Asiakirjassa tulee olla kopio passista.
 • Maahanmuuttoviraston pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille myöntämä oleskelulupakortti ja oleskelukortti
 • Vastaanottokeskuksen myöntämä kuvallinen asiakaskortti, joka sisältää turvapaikanhakijan ID-numeron

Henkilöllisyyden todistamiseen eivät käy esimerkiksi seuraavat dokumentit

 • Vanhentunut ajokortti, passi, henkilöllisyystodistus
 • Kuvaton Suomen Kela-kortti
 • Suomen sotilaspassi
 • Passin, henkilötodistuksen ym. muun dokumentin kopiot
 • Henkilöllisyystodistukset, joista puuttuu koko nimi, koko sosiaaliturvatunnus, tai jonka valokuva on helppo vaihtaa

Tarkista kouluttajalta/testaajalta ennen työelämänkortin suorittamista, mitkä dokumentit käyvät henkilöllisyyden todistamiseen.

Osaa.fi muistuttaa sinua sähköpostilla kun työelämänkorttisi pitää uusia. Osaa.fi lähettää ensimmäisen muistutuksen kolme kuukautta ennen työelämänkortin vanhenemista, joten sinulla on hyvin aikaa valmistella työelämänkortin uusimista ja ilmoittautua uuteen koulutukseen.  Osaa.fi muistuttaa sinua myös uudelleen lähempänä työelämänkortin voimassaolon umpeutumista.

Osaa.fi-palveluun on koottu lähes kaikki Suomessa käytössä olevat työelämänkortit. Valittavana olevat työelämänkortit löytyvät uutta työelämänkorttia lisätessä pudotusvalikosta.

Mikäli palvelussa ei jostain syystä ole suorittamaasi työelämänkorttia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin lisäämme työelämänkortin valikkoon. Voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen info@osaa.fi.